close
Premiera
Zadnjič
Režiser:
Igrajo:
Avdio:
Podnapisi:
Več Več Več Poglej na HBO GO-ju
20498_-_254

Miniserija MILDRED PIERCE od 5.9. ob 20:05, samo na HBO-ju!

Po romanu Jamesa M. Caina iz leta 1941 Mildred Pierce so leta 1945 posneli z oskarjem nagrajeni film z Joan Crawford v glavni vlogi, zdaj pa je nastala petdelna miniserija v izvirni HBO-jevi produkciji, v kateri je naslovno junakinjo zaigrala oskarjevka Kate Winslet. Serija si je prislužila 21 nominacij za emmyje.

O zgodbi

HBO-jeva miniserija MILDRED PIERCE s Kate Winslet v naslovni vlogi, oživlja nepozabno junakinjo, ki jo je ustvaril James M. Cain v svoji književni klasiki iz leta 1941. Drama v petih delih naslika intimni portret nenavadno samostojne ženske, ki se v obdobju depresije loči od moža in nato trudoma poskuša zgraditi življenje zase in svojo družino. Zgodba se poglablja v Mildredino nerazumno predanost nenasitni hčerki Vedi, pa tudi v zapletene odnose z brezdelnimi moškimi v njenem življenju.
Režiser Todd Haynes je roman Jamesa M. Caina prvič prebral konec leta 2008 na priporočilo prijatelja – scenarista in romanopisca Jona Raymonda. Ko se je Haynes zatopil v zgodbo o materi samohranilki iz obdobja ameriške gospodarske depresije, je resnični svet kar nenadoma začel zrcaliti Mildredino stisko: finančni trgi so se sesuli in politični in kulturni sektorji po vsem svetu so zapadli v krizo. Trenutek v času je prepričal Haynesa, da bo Mildredina zgodba še kako aktualna za sodobnega gledalca.

"MILDRED PIERCE se dogaja v obdobju depresije, vendar ne depresije opustošenih polj in vrst za kruh," razlaga Haynes. "Zgodba se poglablja v krizo privilegijev srednjega razreda – v vprašanje ponosa in statusa, v prizadevanja, da bi si človek povrnil položaj, nato pa ga s težaškim delom in domiselnostjo tudi obdržal. To je zelo podobno prizadevanjem znotraj naše trenutne gospodarske krize, ki končuje obdobje nebrzdanega potrošništva."
Izvršna producentka in dolgoletna Haynesova sodelavka Christine Vachon pravi: "Cainov roman je Todda in Jona pritegnil zato, ker se je zdel tako neverjetno aktualen za današnji čas. Govori o mladi ženski, ki se mora domisliti, kako bo vsemu navkljub preživela družino. Mimogrede, s Toddom sva si film Warner Brothers iz leta 1945 ogledala skupaj."
Haynes je prosil Raymonda, naj mu pomaga predelati roman v scenarij, in lotila sta se pisanja nadaljevanke, ki bi ostala zvesta Cainovi literarni viziji, torej brez umora, ki je pripomogel k uspešnosti prvotnega filma. Sedemdeset let po nastanku Mildred Pierce HBO-jeva miniserija prinaša ta roman na male zaslone.

Izbira igralcev

"Ne vem, zakaj, sem imel ob branju knjige ves čas pred očmi Kate Winslet," se spominja Haynes. "Kate nisem dotlej še nikoli srečal. Nisem še sodeloval z njo. In ko sem bral, si je nisem mogel izbiti iz glave. Kratko malo se mi je zdela tako prava in popolna za to vlogo, da nisem razmišljal o nobeni drugi. Kate je bila med pisanjem nadaljevanke nekakšna najina gonilna sila."
Winsletovo sta k projektu pritegnila Haynesov režiserski ugled in njegova ustvarjalna nepredvidljivost. Razlaga: "Todd je nekakšna uganka. Sposoben je v vsakem trenutku vse premešati, narediti nekaj drugačnega in vedno znova tvegati in presenečati gledalce. Imela sem občutek, da se bodo njegova delovna etika in odločitve ujele z mojim načinom razmišljanja in načinom dela, ki mi ustreza; namreč s tveganjem in z razmišljanjem zunaj ustaljenih okvirjev."
Ko so si Haynes in njegovi producenti zagotovili Kate Winslet za vlogo Mildred, so morali poiskati še primerne igralce, ki bi igrali njene moške. Za vlogo Mildredinega nezvestega moža Berta Pierca so izbrali Briana F. O'Byrna, James Le Gros pa je dobil vlogo Wallyja Burgana, Bertovega bivšega poslovnega partnerja. Izvršna producentka Vachonova pravi: "Presrečni smo bili, da smo za vlogi dobili ta dva igralca, ki sta oba izvrstna.
Malce teže je bilo najti pravega Montyja Beragona, ki bi bil ravno prava mešanica privlačnosti in kanca razpuščenosti," nadaljuje. "Guy Pearce je bil zadetek v polno in kemija med njim in Kate je resnično čudovita."
Haynes o svoji izbiri igralke za ključno vlogo Vede pravi: "Evan Rachel Wood nas je popolnoma očarala. Svoj lik je znala v vseh pogledih narediti popolnoma prepričljiv. Rezultat je tako osupljiv, da me je skoraj strah pomisliti, kako bi se končalo, če Evan ne bi bila naša Veda."

Priprave

Ker se Winsletova pojavi tako rekoč v vsakem prizoru v filmu in ker na 280 straneh scenarija njena junakinja sodeluje prav v vseh dialogih z izjemo ene polovice strani, jo izraz "miniserija" zabava. "Prav v nobenem pogledu ni mini", razlaga igralka. "To je bil moj daleč najtežji projekt po Titaniku. Kot bi v 16 tednih posnela dva filma in pol. Velik izziv je bil, a obenem smo krasno sodelovali in delo mi je po zaslugi sijajne zasedbe in čudovite, profesionalne ekipe dalo zelo veliko."
"Kate Winslet je igralka, ki se delu preda ne le po čustveni in psihološki, temveč tudi po fizični plati," pravi izvršna producentka Pamela Koffler. "Na sceni je bilo res osupljivo opazovati, kako se je prelevila v svojo junakinjo – sekala je piščanca, pekla pite … Neverjetna mojstrica igre je."
"Evan je zelo trdo delala, ko se je učila prepričljivo upodobiti operno pevko," razlaga Kofflerjeva. "Po naravi je zelo muzikalična – njena sposobnost dihanja in fraziranja ter govorica njenega telesa med petjem sta bili perfektni, bilo je skoraj srhljivo."
Scenografija
Haynes se je tudi za kamero obdal z nadarjenimi sodelavci. Scenografu Marku Fiedbergu, s katerim sta že združila moči pri "Far from Heaven", je dal za nalogo poustvariti sivo resničnost življenja v Los Angelesu 30. stoletja. Snemali so na lokacijah v državi New York, po mestnih ulicah Peekskilla, na obali Long Islanda in v studiih. "Zgodba je postavljena v dve sferi," pravi Friedberg. " Mildred potuje iz ene sfere v drugo in zelo smo se trudili, da sta obe zgodovinsko točni, obenem pa med seboj prepoznavni. Ko se Mildred odloči, da bo postala natakarica v bistroju, prvič zajadra v svet zunaj svojega doma. Hoteli smo, da bi bilo tisto, kar se v 30. letih dogaja na hollywoodskih ulicah pred okni lokala, prav tako zanimivo kot tisto, kar se dogaja v njegovi notranjosti. Slikoviti Peekskill na severu okrožja Westchester nam je za ta namen prav dobro služil."
Izkazalo se je, da najti staro špansko arhitekturo na vzhodni obali, ki bi posnemala losangeleška predmestja, ne bo tako težko, kot so ustvarjalci sprva menili. Iskalec lokacij John Spady je odkril enkratno sosesko na Long Islandu, ki se imenuje The Gables. To naselje desetih ulic so zgradili v 30. letih preteklega stoletja z namenom, da bi filmske delavce zvabili snemat v New York. Vsa ta leta so zvesto ohranjali prvotno zasnovo bungalovov, zato je bila to idealna lokacija za snemanje eksterierjev v Mildredini soseski.
"Največji izziv snemanja te nadaljevanke na Vzhodni obali je bil, da v nasprotju z Los Angelesom to niso ravno tropski kraji," razlaga Friedberg. "Pravih vtisov puščave in pravih vtisov narave, ki so značilni za Los Angeles, v New Yorku in okolici pač ni. Tovornjak za tovornjakom mesnatih rastlin in palm, oranževcev in avokadovcev smo dali pripeljati s Floride, da smo z njimi okrasili naše soseske in poustvarili Los Angeles iz tistega časa."

Kostumi

Izziva obujanja tega obdobja, pa tudi družbene in poklicne evolucije junakov skozi kostume, se je uspešno lotila ikona svoje industrije in večkrat nagrajena oblikovalka Ann Roth, ki je z Winsletovo že sodelovala pri filmu "Bralec".
Winsletova o oblikovalki, strastno predani svojemu delu, pravi: "Izredno genialna, fantastična ženska je. Neverjetno je, kako se posveča podrobnostim, in zelo si lahko počaščen, da te oblači in skupaj s tabo odkriva tvoj lik."
Rothova je zelo pedantno izbirala kostume za vsak prizor posebej in pri tem upoštevala to, kako odražajo razpoloženje junaka in njegov družbeni status, in celo to, kako spodnje perilo tistega časa vpliva na igralčevo držo ali gibe.
Rothova, predana profesionalka, se v pozornosti na podrobnosti ni omejila le na glavne igralce. Ob dnevih, ko so snemali množične prizore, je prišla na sceno že ob pol petih zjutraj in nato statistom popravljala enkrat nagib klobuka, drugič dolžino rokava ali suknjiča.
"Statistov je bilo 2000 – to pomeni 1000 pasov za nogavice," se spominja Rothova. "Ko so ženske stale v šivalnici in si oblačile pas za nogavice ali nanj pripenjale nogavice s šivi, sem jih pogosto slišala spraševati: Zakaj se zdaj nič več tako ne oblačimo? Toda nihče več ni pripravljen vlagati toliko truda in ženske so kmalu spoznale, da ni šlo le za to, kakšen si videti, temveč tudi za življenjsko filozofijo."

POVZETKI POSAMEZNIH DELOV

1. DEL
Glendale v Kaliforniji, leto 1931: Mildred Pierce (Kate Winslet), mlada mati in nadarjena slaščičarka, vrže iz hiše moža Berta (Brian F. O'Byrne) in postane "slamnata vdova". Če hoče preživeti sebe in hčerki, enajstletno Vedo (Morgan Turner) in sedemletno Ray (Quinn McColgan), se je prisiljena podati na lov za službo. Na agenciji za zaposlovanje se izkaže, da je usposobljena le za dela, ki so ji pod častjo. Soseda in prijateljica Lucy Gessler (Melissa Leo) ji medtem svetuje, kako naj se vede do moških, in Mildred se kmalu zaplete v nepričakovano razmerje z moževim nekdanjim poslovnim partnerjem Wallyjem Burganom (James LeGros). Ko Mildred iz agencije sporočijo, da se je pojavilo prosto delovno mesto gospodinje pri bogati dami iz višjih krogov, se le nerada odpravi na srečanje z njo. Ponižujočemu pogovoru hitro naredi konec in se zateče v bližnji bistro, Cristofor's Café, kjer spozna natakarico Ido (Mare Winningham), ki bo pomembno vplivala na njeno prihodnost.

2. DEL
Leto 1931: Mildredin posel steče, ko začne v bistroju prodajati svoje domače pite. S pomočjo Wallyja Burgana, Bertovega nekdanjega poslovnega partnerja, najde idealen prostor za restavracijo, ki bi jo rada odprla. Toda financiranje te odlične priložnosti bi lahko ogrozilo njen zakon z Bertom. Po prijateljski ločitvi Mildred postane lastnica restavracije, medtem pa se začne krhati njen odnos s prezgodaj odraslo hčerko Vedo. Na zadnji dan službe v bistroju se Mildred s čednim gostom Montyjem Beragonom (Guy Pearce) na vrat na nos odpelje na obalo Santa Barbare in se z njim spusti v strastno romanco. Žal njena sreča ne traja dolgo; ko se par vrne domov, se zgodi tragedija.

3. DEL
1931-1933: Neizrekljivi tragediji navkljub Mildred nadaljuje priprave za novo restavracijo. Po slabo obiskani otvoritvi se v restavraciji kmalu začne treti gostov in Mildred z veseljem sprejme pomoč Ide, nekdanje sodelavke iz bistroja. Med gosti je tudi Monty, ki ne izgublja časa in znova naveže stike z njo. S svojo prefinjeno pojavo naredi tudi globok vtis na Vedo. Po Montyjevem nasvetu Mildred najame novega učitelja klavirja za Vedo, vendar ji zmanjka denarja za nov klavir, saj mora zaradi odprave prohibicije v restavraciji opremiti še bar. Ker ji Veda to zameri, se Mildred razjezi nad brezdelnim Montyjem in njegovim ekstravagantnim življenjskim slogom, prepir pa doseže vrhunec na zelo čustven silvestrski večer.

4. DEL
Štiri leta pozneje, 1937-1938: Potem ko Mildred razširi svoj gostinski posel v Glendalu še z lokalom na Beverly Hillsu, si začneta z Lucy, najboljšo prijateljico in poslovno partnerko, ogledovati Laguna Beach, kjer bi radi odprli novo restavracijo z morsko hrano in zrezki. Toda na Mildredin poslovni uspeh meče senco vse večji razkol z Vedo (Evan Rachel Wood), ki obupava, ker je njen dolgoletni učitelj klavirja umrl, njegova zamenjava, znani dirigent Carlo Treviso (Ronald Guttman) pa ji vse prej kot laska. Ker jo njegova zavrnitev prizadene, se začne družiti s fičfiričem Sammyjem Forresterjem (Nick Westrate) in prav kmalu njegova mati (Hope Davis) preseneti Mildred s šokantnimi obtožbami na račun njunih otrok. Mildred Vedo sooči z obtožbami in jo po čustvenem prepiru jezno postavi pred vrata. Več mesecev nimata nobenih stikov, nato pa Bert pove Mildred, da je Veda postala uspešna radijska pevka. Mildred ob poslušanju svoje hčerke po radiu zaboli, da sta se tako odtujili, in si priseže, da se bo pobotala z njo.

5. DEL
1938-1940: Čeprav se Mildred sprva ne posreči, da bi se pobotala z Vedo, pa obnovi stike z Montyjem, ki je še kako srečen, da je njegova zdaj premožna ljubica pripravljena kupiti njegovo družinsko posest v Pasadeni. Medtem se Vedina kariera koloraturnega soprana razcveti pod budnim očesom Carla Trevisa in novega menedžerja. Čeprav se na Mildredini poroki z Montyjem mati in hčerka naposled le pobotata, ni vse rožnato. Zaradi prevelike razsipnosti se Mildred znajde v škripcih, ko restavracija v Laguni propade, Wally pa se obrne proti njej in ji v imenu njenih upnikov zagrozi s tožbo. Bert prepriča Mildred, naj uspešno Vedo prosi za posojilo, in ko se Mildred vrne domov, ji pretresljivo razkritje za zmeraj spremeni življenje.

IGRALCI

Kate Winslet
Šestkratna nominiranka za oskarja Kate Winslet (Mildred Pierce) je leta 2009 tudi prejela tako želenega oskarja, in sicer za svojo vlogo v filmu “Bralec”. Istega leta je osvojila tudi dva zlata globusa za najboljšo igralko v filmu (“Krožna cesta) in za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu (“Bralec”). Za filma “Bralec” in “Razsodnost in rahločutnost” je prejela tudi nagrado SAG. Igrala je v filmih, kot so “Titanik”, “V iskanju dežel Nije”, “Počitnice”, “Majhni otroci”,“Večno sonce brezmadežnega uma”, “Iris”, “Enigma”, “Vojne igre”, “Škandalozno pero” in “Nebeški bitji.” V kinematografe prihajata njena filma “Contagion” v režiji Stevena Soderbergha in filmska priredba drame “Bog masakra.”

Guy Pearce
Guy Pearce (Monty Beragon) je po tistem, ko je leta 1994 zasenčil soigralce v filmu “Priscilla kraljica puščave”, nabral prepričljiv seznam filmskih vlog. Nazadnje je igral v filmu “Kraljev govor” in si prislužil nominacijo za nagrado British Independent Film za najboljšo moško stransko vlogo, nato pa še nominacije Broadcast Film Critics Association, Detroit Film Critics Society in Phoenix Film Critics Society. Med drugim je nastopal v z oskarjem nagrajenem filmih “Bombna misija”, “Živalsko kraljestvo”, “Cesta”, “I Am You”, “Zgodbe za lahko noč”, “Usodna izdaja”, “Dekle iz tovarne”, “Prvi sneg”, “Ponudba”, “Časovni stroj”, “Grof Monte Cristo”, “Memento”, “Trenutek odločitve”, “Woundings” in “L.A. Zaupno”. Za slednjega je prejel nominacijo Screen Actors Guild za izjemen igralski nastop. Kmalu ga bomo lahko gledali v filmih “The Hungry Rabbit Jumps”, “Zaklenjeni” in “Ne boj se teme”.

Evan Rachel Wood
Evan Rachel Wood (Veda Pierce) si je s sijajno igro v filmu “Trinajstletnici” prislužila več nominacij, tudi za zlati globus in za nagrade Screen Actors Guild, Broadcast Film Critics Association in MTV Movie Awards. Za vlogo je osvojila nagrado Prism in nagrado za najboljši preboj, ki jo podeljujeta Las Vegas Film Critics Society in Phoenix Film Critics Society. Nastopila je še v filmih “Whatever Works”, “Rokoborec”, “Across the Universe”, “Running with Scissors”, “Jezne in zaljubljene”, “Pogrešane", “Čarovnije za vsak dan” in v filmu “The Conspirator”, ki šele prihaja v kinematografe. Nazadnje smo jo gledali v uspešni HBO-jevi seriji “Prava kri.” Na televiziji je med drugim igrala tudi v “CSI: Na kraju zločina”, “Zahodno krilo", “Spet zaljubljena”, “Angelski dotik” in “Privid zločina”.

Melissa Leo
Melissa Leo je za svojo igro v filmu “Borec” prejela oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo in nagrado, ki jo podeljuje New York Film Critics Circle, nominirana pa je bila še za zlati globus, nagrado SAG in nagrado Critic's Choice. Nominaciji za oskarja in za nagrado SAG je prejela za vlogo v filmu “Frozen River”, ki ji je prinesel tudi nagrado Independent Spirit za glavno žensko vlogo in nagrado Spotlight, ki jo podeljuje National Board of Review, ter številna druga priznanja in pohvale kritikov. Leova si je delila nagrado Best Ensemble Acting, ki jo podeljuje Phoenix Film Critics Society, za nastop v filmu “21 gramov,” kjer je igrala z Beniciem del Torom in Seanom Pennom. Nazadnje je s Hilary Swank in Samom Rockwellom zaigrala v filmu “Conviction”, z Jamesom Gandolfinijem in Kristen Stewart pa v filmu “Dobrodošli pri Rileyjevih”. Med drugim je igrala tudi v filmu “Trikrat pokopani Melquiades Estrada” z Dwightom Yoakamom in Tommyjem Leejem Jonesom ter v “Shrljivih skrivalnicah” z Robertom De Nirom. Leovo bomo lahko gledali v filmu “Red State” scenarista in režiserja Kevina Smitha in v filmu “Seven Days in Utopia”. Na televiziji je med drugim nastopila v novi HBO-jevi seriji “Treme”, poznamo pa jo tudi po njeni izvrstni upodobitvi detektivke Kay Howard v “Homicide: Life on the Street.”

James LeGros
Jamesa LeGrosa (Wally Burgan) bomo lahko gledali z Drew Barrymore in Johnom Krasinskim v filmu “Everybody Loves Whales”. Poleg tega je igral tudi v filmih “Zodiak”, “Točka prednosti”, “Psycho”, “Državni sovražnik”, “Živeti v pozabi”, za katerega je prejel nominacijo za nagrado IFP Spirit za najboljšo moško stransko vlogo, ter v filmu “Kavboj iz lekarne”. Na televiziji je zaigral v serijah “Mercy”, “Sleeper Cell”, “Zakon in red”, “Urgenca" in “Raztresena Ally”.


Brian F.O’Byrne
Brian F. O’Byrne (Bert Pierce) je osvojil tonyja za “Ledeno past”, poleg tega pa prejel še štiri nominacije za tonyja (“The Beauty Queen of Leenane”, “Samotni zahod”, “Doubt” in “The Coast of Utopia”). Nastopil je v filmih “Zakon ulice”, “Mednarodna prevara”, “Preden hudič izve, da si mrtev”, “Ljubezenski recept”, “Bug”, “The New World”, “In an Instant”, “Punčka za milijon dolarjev", “The Blackwater Lightship”, “Easy”, “Krvava prekinitev”, “The Mapmaker” in “Bandita”. Na televiziji je zaigral v HBO-jevi seriji “Oz”, pa še v serijah “Po sledeh prihodnosti”, “Bratovščinia, “The American Experience: Alexander Hamilton” in “Zakon in red: Enota za posebne primere”.

Morgan Turner
Morgan Turner (mlada Veda Pierce) je doslej igrala v filmih “Ne pozabi me”, “The Answer Man” in “Nepremagljiva”, na televiziji pa je nastopila v “Mercy” in “Inseparable”.

05-09-2011

Spoštovani obiskovalec, to spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez uporabe piškotkov ne bi mogli zagotavljati. Z obiskom in uporabo tega spletnega mesta soglašate s tem, da piškotke naložimo v vaš brskalnik.

Tu lahko izveste več o piškotkih in spremenite svoje nastavitve piškotkovTega sporočila ne kaži več