close
Premiera
Zadnjič
Režiser:
Igrajo:
Avdio:
Podnapisi:
Več Več Več Poglej na HBO GO-ju
16162_-_254

Ali ste vedeli? ... Spartak: Kri in pesek

... do so najnovejše raziskave v grobnicah gladiatorjev v današnji Turčiji pokazale, da so bili gladiatorji najverjetneje na vegetarijanski dieti, ki so jo sestavljale žitarice in stročnice, ki naj bi povečala obseg zgornjega dela trebuha (abdomen)? Zaradi tovrstne prehrane se je gladiatorjem povečala plast telesne maščobe in mišic, ki so ščitile pomembne notranje organe, v primerih ko so bili le-ti zabodeni ali porezani. Na nekateri freskah so upodobljeni gladiatorji, ki imajo prsa oblikovana kot sodčke.

... da je po podatkih zgodovinarjev kar 90% gladiatorjev borbe preživelo?

... da je Ojnomaj (Peter Mensah) v seriji prikazan kot Afričan, čeprav je bil po zgodovinskih virih iz Galije?

... da se je Spartakov upor začel tako, da so uporniki najprej uporabili kuhinjski pribor namesto orožja in so šele kasneje dokopali do pravih mečev?

... da je Batiat v seriji kupil šest sužnjev za 100 rimskih kovancev. V tem času je povprečna cena sužnja znašala med 960 in 4000 kovancev, najcenejši pa je bil na voljo za 75 kovancev?

... da je Barka v seriji opisan kot poslednji preživeli Kartažan? Kartagina je v resnici padla leta 146 pred našim štetjem (na koncu tretje punske vojne), kar predstavlja kar 70 let pred časom, v katerem se odvija serija.

... da je v seriji opisana Batiatova ambicija, da bi postal sodnik ali senator? Kaj takega je bilo po zgodovinskih virih skoraj nemogoče. Lastniki gladiatorjev so bili zaradi poklica, ki so ga opravljali nepriljubljeni in niso mogli postati ne eno ne drugo. Lastnike gladiatorjev so primerjali z mesarji (lanius) ali zvodnike (leno). Sicer so pa Batiatove ambicije v seriji prikazane kot skrajno neuresničljive.

03-05-2011
Kateri lik v seriji Spartak vam najbolj ugaja?
Pošlji

Spoštovani obiskovalec, to spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez uporabe piškotkov ne bi mogli zagotavljati. Z obiskom in uporabo tega spletnega mesta soglašate s tem, da piškotke naložimo v vaš brskalnik.

Tu lahko izveste več o piškotkih in spremenite svoje nastavitve piškotkovTega sporočila ne kaži več