close
Premiera
Zadnjič
Režiser:
Igrajo:
Avdio:
Podnapisi:
Več Več Več Poglej na HBO GO-ju
46229_-_254

10 najboljših uvodnih špic HBO-jevih serij

Odkar TV mreže vse več vlagajo v kvalitetne serije, so njihove uvodne špice postale prava umetniška dela. Oglejte si seznam tistih, ki so nam najbolj ostale v spominu.

10. Imperij pregrehe

Ustvariti vizualno metaforo, ki naj v le nekaj minutah prikaže bistvo serije in burnega obdobja, ni lahko delo. V uvodni špici so prizori Stevea Buscemija na plaži, veliko steklenic whiskeyja in vizualni efekti izdelani z namenom, da opozorijo na glavno temo serije. Takoj postane jasno, da je Buscemijev lik Nucky Thompson nesporni vladar Atlantic Cityja. „Izvršni producent serije Tim van Patten je idejo za uvodno špico predstavil na sestanku, ko je na list papirja narisal moškega, ki ga obkrožajo številne steklenice whiskeyja in nevarno plujejo proti njemu. To idejo smo razdelali in posneli Nuckyja, ki gleda v morje in mirno opazuje kaos (usodo), ki se mu približuje. Nucky je človek, ki odlično obvladuje situacijo in tudi ‘’prihajajoča nevihta’’ mu ne more do živega. Prikazali smo ga v morju, v suhih oblačilih in čistih čevljih, saj smo hoteli na ta način povedati, da je Nucky nad vsem,” – je povedala kreativna direktorica Karin Fong.

Glasba: The Brian Jonestown Massacre - Straigh Up and Down

9. Velika ljubezen

Serija „Velika ljubezen” skozi tipično netipično družino, ki jo sestavljajo mož in tri žene, raziskuje dinamično institucijo poligamnega zakona. Gre za dokaj nenavadno kuliso, zato se zdi ustvarjanje uvodne špice dokaj težko delo, ki pa so ga ustvarjalci odlično opravili. Protagonist Bill Henrickson pleše, drsa in si deli lepe trenutke z vsako izmed svojih žena, razpoke v ledu pa simbolizirajo, da je življenje s tremi ženami kot ples na tankem ledu. Poleg te, obstaja še ena obrazložitev - Bill je mormon, glavni naslov pa je metafora posmrtnega mormonskega življenja, v katerega se vsak človek vrača skupaj s svojimi ženami.

Glasba: The Beach Boys - God Only Knows

8. Sopranovi

Uvodna špica serije Sopranovi, je tako osupljiva kot sama serija. Medtem, ko opazujemo Tonyja, ki se vozi od tunela Lincoln čez New Jersey Turnpike do dovoza svoje hiše, dobimo vtis o vsebini serije in o tem, da Tony ‘’poseduje’’ cesto po kateri se vozi.

Glasba: Alabama 3 - Woke Up This Morning

7. Skrivna naveza

Uvodna špica serije “Skrivna naveza” (The Wire) nas teleportira v svet baltimorskega podzemlja, kjer srečamo kriminalce in ljudi, ki se borijo proti njim. Uvodno špico serije sestavlja več kratkih filmov, ki prikazujejo odsek in motivacijo vsake sezone, kar špico razlikuje od vseh ostalih. V večini primerov vidimo imena igralske zasedbe napisana po hierarhijskem redu, ‘’pisano grafiko’’ ter slišimo glasbo, ki nam še dolgo ozvanja v ušesih in hkrati dobimo občutek, da vsak del stoji sam zase. V uvodni špici serije Skrivna naveza gledamo prizore, ki so izrezani iz posameznih delov serije in hkrati sestavljeni tako, da imajo smisel le, če ste zelo pozorno gledali serijo.

Glasba: The Blind Boys of Alabama / Tom Waits / The Neville Brothers / DoMaJe / Steve Earle - Way Down in the Hole

6. Pacifik

HBO-jeva mini serija spremlja prepletene odiseje treh ameriških marincev, ki se raztezajo preko Tihega oceana med 2. svetovno vojno. Pesem ‘’Honor’’, ki jo slišimo v uvodni špici, katero sestavljajo prizori risb narisanih z ogljem in črnilom, je ustvaril Hans Zimmer. Takoj opazimo, da so inspiracija za to vojni zemljevidi in dokumenti. Ustvarjalci so v uvodni špici prikazali vse grozote, ki jih s seboj prinaša vojna.

Glasba: Hans Zimmer – Honor (feat. James Fitzpatrick)

5. Izbranec

Serija je trajala le dve sezoni, ampak ji je vseeno uspelo dobiti pet nagrad Emmy, tudi za uvodno špico. Špico je ustvaril montažer Agnus Wall, v svet serije pa nas je popeljal s tarot kartami, ki jih za napovedovanje prihodnosti uporablja eden izmed likov v seriji.

Glasba: Jeff Beal - Carnivale Main Title Theme

4. Pod rušo

Leta 2002 je ta legendarna uvodna špica dvignila televizijske standarde. Ustvarjalec serije Alan Ball jo je opisal kot elegantno in kinomatografsko. Špica prikazuje potovanje umrlega k svojemu grobu. Ball pravzaprav ni vedel kaj si želi gledati v uvodni špici, zato je najprej prosil Thomasa Newmana, ki je bil kar štirinajstkrat nominiran za Oskarja, da napiše glasbo za serijo. Nato je pilotni del skupaj z glasbo poslal petim kreativnim agencijam in jih prosil, naj ustvarijo uvodno špico. Oglejte si zmagovalko!

Glasba: Thomas Newman - Six Feet Under: Main Title Theme

3. Pravi detektiv

Vizualna inspiracija je bila dvojna fotografska izpostavljenost. Delni portreti ustvarjeni s pomočjo človeških figur, ki služijo kot okna v pokrajino, so odlično prikazali like, ki so ali marginalizirani ali pa notranje razdvojeni. Špica prikazuje portreta detektivov, ki sta ustvarjena iz mest v katerih sta živela. Gre za grafični prikaz dogajanja v seriji, ko like odkriva skozi lokacije. V špici vidimo tudi nenavadno lepe posnetke onesnaženja, prostitucije in divjine Gulfskega zaliva. Glede na to, da je ogenj ključni element serije, se pomikamo od svetlobe proti temi, na koncu pa vse skupaj zgori.

Glasba: The Handsome Family - Far From Any Road

2. Igra prestolov

Uvodna špica predstavlja trodimenzionalni zemljevid izmišljenega sveta. Medtem, ko se kamera pomika po zemljevidu in prikazuje lokacije na katerih se serija odvija, kompleksni urni mehanizem premika zgradbe in ostale objekte, ki se dvignejo ali spustijo na zemljevidu. Uvodna špica vsakega dela je drugačna, saj prikazuje le lokacije, ki jih vidimo v določenem delu. Špico je izdelal Agnus Wall (dobitnik dveh Oskarjev in enega Emmyja) s svojo kreativno ekipo. Njihovo glavno vodilo pri ustvarjanju je bilo, da naj uvodna špica pomaga gledalcem razumeti serijo.

Glasba: Ramin Djawadi - The Main Theme of Game of Thrones

1. Prava kri

Glavno vodilo uvodne špice serije Prava kri je bilo ’’prostitutka v hiši molitve’’. V špici se prepletajo protislovni prizori seksa, nasilja in religije, ki so prikazani s kota ’’nadnaravnega plenilca, ki ljudi opazuje iz teme’’. Ustvarjalci špice so vanjo vključili še zapeljivost in nasilje iz serije. Glavna ideja je bila, da se občutki in emocije ob gledanju špice stopnjujejo do te mere, da bi gledalec najraje pogledal stran. Špica je izdelana bolj v dokumentarnem kot pa v filmskem stilu.

Glasba: Jace Everett - Bad things

05-02-2014

Spoštovani obiskovalec, to spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez uporabe piškotkov ne bi mogli zagotavljati. Z obiskom in uporabo tega spletnega mesta soglašate s tem, da piškotke naložimo v vaš brskalnik.

Tu lahko izveste več o piškotkih in spremenite svoje nastavitve piškotkovTega sporočila ne kaži več